Naši poznati lekari otkrivaju kako jačaju imunitet u doba korone: Svako od njih ima svoj ELIKSIR
Da li ste se nekad zapitali kako lekari čuvaju svoje zdravlje u doba korone? Mi jesmo! Zajednička poruka naših sagovornika je da samo zdrave navike čuvaju imunitet, a svako od njih ima svoj adut u borbi sa virusima. Evo kako zdravlje čuvaju endokrinolog, gastroenterolog, pneumoftiziolog i ginekolog…
Pandemija virusa korona podstakla je ljude da više razmišljaju o tome kako da ojačaju imunitet i smanje uticaj štetnih faktora koji narušavaju otpornost organizma i povećavaju rizik od infekcije kovidom-19. Da bismo se izborili sa koronom, kao i sa drugim virusima koji trenutno cirkulišu, najvažnije je da nam imunitet bude jak, a naši poznati lekari otkrivaju kako oni jačaju otpornost organizam i tako čuvaju svoje zdravlje.
Prof. dr Vesna Srećković Dimitrijević, internista – endokrinolog: Turšija je odlična za imunitet
Antioksidativnu zaštitu i otpornost organizma povećavam uravnoteženom, izbalansiranom ishranom kao što je mediteranska, koja sadrži obilje voća, povrća i žitarica bogatih vitaminima A, C, E i mineralima kao što su selen, cink, mangan i gvožđe. Uzimam i suplement vitamina D i probiotike. Gledam da se u mom jelovniku svakodnevno nađe po pola kilograma voća i povrća, riba što češće, razne salate i potaži. Sama pravim turšiju, jer fermetisano povrće jača imunitet. Već sam spremila mešanu salatu, kisele krastavčiće, domaći sok od paradajza, kao i kiseli kupus koji je baza za imunitet. Pijem dosta jogurta i kefira, a namirnice samo barim, dinstam na vodi, pečem u rerni ili pripremam na pari. Ne pušim, samo ponekad popijem čašu crnog vina i trudim
Dr Zoran Joksimović, internista-gastroenterolog: Zeleni čaj s medom svakog dana
– Strategija zdravog života je dobar način da pokušamo da održimo optimalne mogućnosti našeg imunog sistema. U tom smislu ja preduzimam sledeće. Na prvom mestu ne pušim, jedem dosta voća i povrća, održavam zdravu telesnu težinu. Kad god mogu, sebi priuštim kratkotrajan popodnevni odmor. Dva puta dnevno pijem zeleni čaj sa medom i limunom, samo jednu kafu i jedan decilitar vina dnevno. Redovnim održavanjem higijene i stalnim pranjem ruku trudim se da izbegnem infekciju. Zameram sebi jedino što se nedovoljno krećem, na posao idem kolima, a šetam baš retko. Trudiću se da i to promenim, a vama, ako se ne krećete dovoljno, savetujem isto.
Prim. dr Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog: Matični mleč i perga me osnažuju
Kako bih ojačala imunitet, koristim dosta voća i povrća u ishrani, dosta tečnosti, vitamin C i magnezijum, cink, đumbir, orahe, indijski i brazilski orah. Ali najredovnije koristim med i matični mleč i pergu, fermentisani polen kojim pčele hrane svoje mlade i matice. Njega uzimam najmanje dva puta dnevno, a o ovom proizvodu se, nažalost, kod nas ne zna mnogo. Koristim ga već devet godina, samo što sam sada pojačala dozu koju uzmam. Povremeno uzmem kombinaciju perge i polena, koja ojačava i lokalni imunitet. U ishrani često koristim kozje proizvode. Naši stari su znali da su kozji sir i mleko važni za lečenje pluća
Prim. dr Aleksandra Kostić, ginekolog-akušer: Pozitivno mislim, pešačim i zdravo se hranim
Pored fizičkog zdravlja, podjednako je važno i emotivno, duševno i duhovno zdravlje. Zadovoljstvo samim sobom se ne može nadoknaditi hranom niti bilo kakvim estetskim procedurama. Jedem manje obroke, ne uzimam ništa, osim vode, između obroka. Vodim računa o ličnoj higijeni, kao i o higijeni okoline. Uvek nađem vremena za druženje sa porodicom i prijateljima, makar i putem telefona u doba korone. Pešačim, tako ostajem u dobroj formi, ali i izbegavam gužve u gradskom prevozu. Radim mnogo, ali to me čini srećnom, a zadovoljstvo samim sobom donosi nam jači imunitet i bolje zdravlje.
Violeta Nedeljković
Blic Žena