Skip to content
vesnadsendo@gmail.com
Facebook
EndokrinologEndokrinolog
Endokrinolog
  • Naslovna
  • Biografija
  • Emisije
  • Slovo Ljubve
  • Naslovna
  • Biografija
  • Emisije
  • Slovo Ljubve

Kako jačati imunitet u doba korone

Naši poznati lekari otkrivaju kako jačaju imunitet u doba korone: Svako od njih ima svoj ELIKSIR

Da li ste se nekad zapitali kako lekari čuvaju svoje zdravlje u doba korone? Mi jesmo! Zajednička poruka naših sagovornika je da samo zdrave navike čuvaju imunitet, a svako od njih ima svoj adut u borbi sa virusima. Evo kako zdravlje čuvaju endokrinolog, gastroenterolog, pneumoftiziolog i ginekolog…

Pandemija virusa korona podstakla je ljude da više razmišljaju o tome kako da ojačaju imunitet i smanje uticaj štetnih faktora koji narušavaju otpornost organizma i povećavaju rizik od infekcije kovidom-19. Da bismo se izborili sa koronom, kao i sa drugim virusima koji trenutno cirkulišu, najvažnije je da nam imunitet bude jak, a naši poznati lekari otkrivaju kako oni jačaju otpornost organizam i tako čuvaju svoje zdravlje.

Prof. dr Vesna Srećković Dimitrijević, internista – endokrinolog: Turšija je odlična za imunitet

 

Antioksidativnu zaštitu i otpornost organizma povećavam uravnoteženom, izbalansiranom ishranom kao što je mediteranska, koja sadrži obilje voća, povrća i žitarica bogatih vitaminima A, C, E i mineralima kao što su selen, cink, mangan i gvožđe. Uzimam i suplement vitamina D i probiotike. Gledam da se u mom jelovniku svakodnevno nađe po pola kilograma voća i povrća, riba što češće, razne salate i potaži. Sama pravim turšiju, jer fermetisano povrće jača imunitet. Već sam spremila mešanu salatu, kisele krastavčiće, domaći sok od paradajza, kao i kiseli kupus koji je baza za imunitet. Pijem dosta jogurta i kefira, a namirnice samo barim, dinstam na vodi, pečem u rerni ili pripremam na pari. Ne pušim, samo ponekad popijem čašu crnog vina i trudim

Dr Zoran Joksimović, internista-gastroenterolog: Zeleni čaj s medom svakog dana

 

– Strategija zdravog života je dobar način da pokušamo da održimo optimalne mogućnosti našeg imunog sistema. U tom smislu ja preduzimam sledeće. Na prvom mestu ne pušim, jedem dosta voća i povrća, održavam zdravu telesnu težinu. Kad god mogu, sebi priuštim kratkotrajan popodnevni odmor. Dva puta dnevno pijem zeleni čaj sa medom i limunom, samo jednu kafu i jedan decilitar vina dnevno. Redovnim održavanjem higijene i stalnim pranjem ruku trudim se da izbegnem infekciju. Zameram sebi jedino što se nedovoljno krećem, na posao idem kolima, a šetam baš retko. Trudiću se da i to promenim, a vama, ako se ne krećete dovoljno, savetujem isto.

Prim. dr Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog: Matični mleč i perga me osnažuju

 

Kako bih ojačala imunitet, koristim dosta voća i povrća u ishrani, dosta tečnosti, vitamin C i magnezijum, cink, đumbir, orahe, indijski i brazilski orah. Ali najredovnije koristim med i matični mleč i pergu, fermentisani polen kojim pčele hrane svoje mlade i matice. Njega uzimam najmanje dva puta dnevno, a o ovom proizvodu se, nažalost, kod nas ne zna mnogo. Koristim ga već devet godina, samo što sam sada pojačala dozu koju uzmam. Povremeno uzmem kombinaciju perge i polena, koja ojačava i lokalni imunitet. U ishrani često koristim kozje proizvode. Naši stari su znali da su kozji sir i mleko važni za lečenje pluća

Prim. dr Aleksandra Kostić, ginekolog-akušer: Pozitivno mislim, pešačim i zdravo se hranim

Pored fizičkog zdravlja, podjednako je važno i emotivno, duševno i duhovno zdravlje. Zadovoljstvo samim sobom se ne može nadoknaditi hranom niti bilo kakvim estetskim procedurama. Jedem manje obroke, ne uzimam ništa, osim vode, između obroka. Vodim računa o ličnoj higijeni, kao i o higijeni okoline. Uvek nađem vremena za druženje sa porodicom i prijateljima, makar i putem telefona u doba korone. Pešačim, tako ostajem u dobroj formi, ali i izbegavam gužve u gradskom prevozu. Radim mnogo, ali to me čini srećnom, a zadovoljstvo samim sobom donosi nam jači imunitet i bolje zdravlje.

Violeta Nedeljković
Blic Žena

Post navigation

PreviousPrevious post:Mediteranska ishrana receptiNextNext post:Duga kao vesnik Manastirišta

Pročitajte i...

dr vesna dimitrijevic sreckovic
Od autoimune upale tiroidne žlezde pate i tinejdžerke
August 19, 2021
Pandemija i imunitet
Pandemija i imunitet
December 27, 2020
mediteranska ishrana
Mediteranska ishrana recepti
December 10, 2020
Crna trava
Duga kao vesnik Manastirišta
November 15, 2020
zdrava ishrana
Znacaj ishrane i drugih faktora u jacanju imuniteta u vreme Covida 19.
June 5, 2020
Vesna Dimitrijević Srećković
Zdravlje nacije
May 29, 2020
  • Trudnoća, insulinska rezistencija i PCO
  • Gojaznost kod dece
  • Poremećaj funkcije štitne žlezde
  • Mediteranska ishrana
  • Dijabetes i predijabetes
  • Metabolički sindrom i gojaznost
  • Neplodnost i gojaznost kod muškaraca
  • Infarkt oka
  • Hrišćanski post
  • Radio emisije
Doktorka dopunski radi u klinici

060 3097 618

Izrada sajtova HappyMedia, Optimizacija sajta

vesnadsendo@gmail.com, Vita veda Dom
Mediteranski jelovnici razlicitog kalorijskog unosa od 1200 kcal, 1500kcal, 1800kcal, 2000kcal i 2500kcal kao i sav sadržaj koji je objavljen na sajtu www.endokrinolog.rs i fb stranici Mediteranska ishrana Prof dr Vesna Dimitrijevic Sreckovic predstavljaju rezultat višedecenijskog naučno-istrazivačkog rada Prof dr Vesne Dimitrijević Srecković. Ovi jelovnici su autorsko delo i predmet su zaštite autorskog i krivicnog prava. Svoje autorsko delo profesorka je besplatno ustupila svome narodu i svaka neovlašćena objava bez navodjenja imena autora biće sankcionosana.